Göbələk və yumurtalı toyuq salatı
- DADLI TAM İLƏ
Göbələk və Yumurtalı Toyuq Salatı “At” 2026-cı il At ilində Yeni il süfrənizi işıqlandıracaq möhtəşəm bir bayram yeməyidir. Ətirli göbələk, pendir və sarımsaqla zərif toyuq filesi cütləri ədviyyatlı bir dad, yerkökü isə canlı rənglər əlavə edir.
Tərkibi (8 nəfərlik):
Toyuq filesi – 280 q,
Göbələk (şampinyon) – 300 q,
Kartof – 380 q, Yerkökü – 450 q,
Yumurta – 3, Pendir – 130 q,
Soğan – 70 q,
Duz – 0,5 çay qaşığı + 1 çimdik,
Üyüdülmüş qara istiot – 0,3-0,4 çay qaşığı,
Sarımsaq – 3 diş,
Bitki yağı – 20-30 ml,
Dəfnə yarpağı – 1,
Mayonez – 210 q
Bəzək üçün:
Zeytun – 4-5, Konservləşdirilmiş qarğıdalı – 1 xörək qaşığı, Yaşıl soğan – 3-4, Hisə verilmiş pendir (- 4-5 zolaq, Soğan – 0,5 xörək qaşığı.
Addım addım
1. Toyuq filesinin üzərinə 400 ml su tökün, 1 çay qaşığı duz və bir dəfnə yarpağı əlavə edin.
2. Fileni yumşalana qədər, təxminən 25-30 dəqiqə qaynadın. Bişmiş fileni bulyonda soyumağa qoyun.
3. Kartof və yerkökünü yaxşıca yuyun. Üzərini su ilə örtün və yumşalana qədər, təxminən 25 dəqiqə qaynadın. Tərəvəzləri çıxarın və soyumağa qoyun.
4. Qaynadıqdan sonra yumurtaları 8-10 dəqiqə bərk qaynadın. Soyuq suya tökün və soyumağa qoyun.
5. Soğanı xırda doğrayın və tavada bitki yağında yumşalana qədər təxminən 3-4 dəqiqə qızardın..
6. Göbələkləri xırda doğrayın və soğanla birlikdə tavaya əlavə edin. Duz və üyüdülmüş qara istiot əlavə edin. Qızılı rəngdə olana və maye tamamilə buxarlanana qədər təxminən 10 dəqiqə qarışdırın və qızardın.
7. Kartofları soyun, orta ölçülü sürtgəcdən keçirin və şəkildə göstərildiyi kimi at başı formasında boşqaba düzün. Kartofları bir çimdik duzla yüngülcə duzlayın.
8. Üzərinə mayonez səpin.
9. Toyuq filesini kiçik kublar və ya dilimlər şəklində doğrayın və kartofun üzərinə qoyun.
10. Mayonez qatını çəkin.
11. Göbələkləri əlavə edin.
12. Mayonez çəkin.
13. Yumurtaları soyun. Bəzək üçün 0,5 yumurta sarısını ayırın və qalan yumurtaları orta ölçülü sürtgəcdən keçirin. Yumurtaları göbələklərin üzərinə qoyun və mayonezi yayın.
14. Pendiri orta ölçülü sürtgəcdən keçirin. Sarımsağı soyun, sarımsaq presindən keçirin və pendirə əlavə edin.
15. Pendir və sarımsağı qarışdırın.
16. Yumurtaların üzərinə bir təbəqə pendir çəkin. Yerkökü uclarından qulaqlar düzəldin.
17. Mayonez çəkin və silikon spatula ilə yayın.
18. Yerköküləri soyun, orta ölçülü sürtgəcdən keçirin və suyunu yaxşıca sıxın. Yerköküləri üzərinə qoyun və silikon spatula ilə hamarlayın.
19. Atı bəzəyin. Soğan halqalarından, qarğıdalıdan və yaşıl soğandan yüyən düzəldin. Zeytunlardan gözlər, ağız və burun dəlikləri düzəldin. Yal üçün hisə verilmiş pendiri doğrayın.
20. Səthinə əzilmiş yumurta sarısı və soğan halqaları səpin.
21. Göbələk və yumurta ilə “At” toyuq salatı hazırdır.
Salatanı ən azı 1 saat soyuducuda saxlayın ki, qatlar hopsun.
Nuş olsun!
Tamilla Manaf










