Yeni il süfrənizin bəzəyi
- DADLI TAM İLƏ
Qırmızı Od Atı ilində bol meyvə vermək adətdir – bunun şans gətirəcəyinə inanılır. Parlaq və rəngarəng naringi və portağal gələn ilin elementlərinə uyğundur və enerji və firavanlığı simvolizə edir.
Bişmiş Yeni il ördəyi
4 porsiya üçün sizə lazım olacaq:
1.8–2 kq ördək
250 ml portağal suyu
125 ml toyuq bulyonu
6 diş sarımsaq
3 xörək qaşığı xırda sürtgəcdən keçirilmiş portağal qabığı
3 budaq rozmarin
zeytun yağı
duz
təzə üyüdülmüş qara istiot
Bəzək üçün:
3 portağal
4 naringi
Sarımsaq – 1 baş
Qlazur üçün:
Qəhvəyi şəkər – 3/4 stəkan
Portağal suyu – 3/4 stəkan
Kərə yağı – 1 xörək qaşığı
Sürtgəcdən keçirilmiş portağal qabığı – 2 çay qaşığı
1. Sobanı 220°C-yə qədər qızdırın. Ördəyin boyun nahiyəsindən artıq dərini kəsin və qanad uclarını folqaya bükün. Çəngəl və ya iti bıçaqla dərini ayaqlara və döşə deşin.
2. Sarımsaq dişlərini xırda doğrayın. Rozmarin yarpaqlarının təxminən 1/2 hissəsini bıçaqla doğrayın. Sürtgəcdən keçirilmiş qabığın yarısını, doğranmış rozmarin və sarımsağın yarısını həvəngdəstə ilə qarışdırın. 1 çay qaşığı duz və 1/2 çay qaşığı qara istiot əlavə edin.
3. Ördəyi bu ətirli qarışıqla içəridən və xaricdən ovuşdurun. 1 portağal və 1 naringi dilimlərə kəsin, onları rozmarin budağı ilə birlikdə ördəyin içinə qoyun və qarnını şişlə bərkidin. Ayaqları mətbəx ipi ilə bağlayın.
4. Bulyonu portağal suyu ilə qarışdırın, qalan sarımsağı və qabığını əlavə edin. Portağal və naringiləri qalın halqalara doğrayın. Sarımsağın başını yarıya bölün.
5. Sarımsağı və sitrusu böyük bir bişirmə qabının dibinə düzün. Qalan rozmarin əlavə edin. Ördəyi qaba qoyun, bulyon və şirələri tökün. Yeməyi sobaya qoyun və 2 saat bişirin, hər 15 dəqiqədən bir ördəyi şirələrlə isladın.
6. Bütün qlazur inqrediyentlərini bir qazana qoyun, qarışdırın və qaynadın. Odu orta səviyyəyə endirin və qatı şərbət əmələ gələnə qədər, təxminən 5 dəqiqə qaynadın. Ördəyin üzərinə qlazur çəkib bişirməsindən 15 dəqiqə əvvəl fırçalayın. Hər 5 dəqiqədən bir təkrarlayın.
7. Bişmiş ördəyi boşqaba qoyun, folqa ilə örtün və 10 dəqiqə dincəldin. Tavadakı mayeni süzün, qalan qlazurla qarışdırın və bir az azaldın. Lazım gələrsə, duz və istiot əlavə edin.
8. Süfrəyə verməzdən əvvəl ördəyi taxta şişləri çıxararaq hissələrə bölün. Sousu souslu qayığa tökün və ayrıca süfrəyə verin.
Faydalı Məsləhət:
Sitruslu qızardılmış ördəyə əlavə qarnir kimi, qızardılmış yerkökünü bal və sarımsaqla süfrəyə verə bilərsiniz.
Tamilla Manaf









